niedziela, 12 stycznia 2014

Bezmięsny strogonow

~D.

Dzień dobry, dzisiaj pokażę Wam, jak w prosty sposób i dość szybko przygotować pyszny obiad [proporcje na trzy osoby, zmienić wedle uznania]. Strogonow to danie zazwyczaj przyrządzane z mięsa, jednak można go zrobić w o wiele lepszej wersji, bo wegetariańskiej.

Główny składnik dania, czyli sam strogonow w sosie, można zrobić samemu, jednak uważam, że byłoby to dość czasochłonne, a i efekt nie jest pewny i nie każdy miałby cierpliwość, aby ryzykować.
 Wystarczy wprawdzie zalać kawałki ugotowanych kotletów sojowych marynatą z pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw, a następnie odstawić na co najmniej dobę, aby kotlety przesiąknęły smakiem, jednak moim zdaniem gotowy strogonow w słoiku nadaje się idealnie i praktycznie niczego mu nie brakuje. Pokażę Wam za to, jak przyrządzić go kreatywnie, żeby smakował jak najlepiej.

Składniki:
- strogonow Primavika lub inny
- po jednym woreczku kaszy gryczanej i ryżu naturalnego
- duża cebula
- trzy duże pieczarki
- ogórki konserwowe

Czas przygotowania: około 40 minut


 Ryż naturalny umieszczamy w osolonej, gotującej się wodzie. Po dziesięciu minutach dorzucamy kaszę gryczaną. Moim zdaniem ta mieszanka smakuje wyśmienicie i smak nie jest zbyt "monotonny". Ryż i kaszę gotujemy jeszcze następne dwadzieścia minut.


Pieczarki i cebulę kroimy na dowolnej wielkości kawałki.




Cebulkę wrzucamy na patelnię [szczególnie polecam wok] i podsmażamy na dużym ogniu. Po chwili ogień zmniejszamy i dorzucamy pieczarki. Przykrywamy patelnię i dusimy wszystko razem około pięć-dziesięć minut. Dodajemy soli i pieprzu.


Następnie wlewamy strogonow do cebulki i pieczarek.


Dusimy pod przykryciem około piętnaście minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.


Wyjmujemy ryż i kaszę z garnka, odsączamy i wsypujemy do miseczki. Mieszamy.


Ryż z kaszą polewamy gotowym strogonowem. Najlepiej smakuje ze słodkim ogórkiem konserwowym.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz